Adres : Yıldız evler mahallesi 311 sokak Ercan kılıç sitesi A blok no 66 Armada oto kiralama Kocasinan/KAYSERİ
Engelli bireylere ÖTV indirimi ve ÖTV muafiyet hakkı tanınır. Sağlıklı kişilerin ödemek zorunda olduğu özel tüketim vergisi üzerinden engelli bireylere indirim veya muafiyet sağlanır. Kişinin indirim mi yoksa muafiyet mi alacağını engel seviyesiyle belirlenir ve şartlar buna göre değişir.
ÖTV Muafiyeti
2018’de yürürlüğe giren yeni yasaya göre engeli %90 ve üzeri olan bireyler bu durumu raporla kanıtlayarak özel tüketim vergisinden muaf olarak bir otomobil satın alabilirler.
Yüzde 90 engelli raporu kimlere verilir?
Kişinin bu raporu alabilmesi için ağır engelli kategorisine girmesi gerekir. Bu kişinin ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir.
ÖTV İndirimi
Araç almak için engelli raporu en az %40 olmalıdır.
Engelli Araç Alımı Şartları
Engelli adına araç alımı yapacak kişinin B sınıfı ehliyeti olması gerekir. Engelli aracı kendi adına alacaksa, mesela ortopedik engelli araç alımında, kişinin yalnızca engelli vatandaşlarımızın alabildiği H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Alacağınız aracın kayıt altında daha kolay tutulabilmesi için aracın sıfır olması gerekmektedir.
Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar
Engelli araç almak için 2 evrak gerekmektedir. Bunlar: Tam teşekküllü bir hastaneden alınacak kişinin araba kullanma durumunu ve engel statüsünü belirten engelli raporu ve ehliyet.
Engelli Araç Almak İçin Rapor Yüzde Kaç Olmalı?
ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır.
Engelli İndirimiyle Başkasına Araç Alınabilir Mi?
Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].
Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Kan Hısımları
Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].
Engelli İndirimiyle Aldığım Arabayı Satabilir Miyim?
Alınan araç 5 yıl süreyle satılamaz. Satılmak istenen aracın ÖTV’si hesaplanır ve arabayı satın alırken ödemediğiniz tutar sizden tahsil edilir.
Engelli Araç Alımı Nasıl Hesaplanır?
Engelli indiriminden faydalanarak alacağınız aracın ÖTV’si aracın motor gücüne ve tutarına göre değişir.
Engelli Engel Araç Alımı Şartları 2018
ÖTV indiriminin tamamından faydalanmak için % 90 ve üzeri raporu olması gerekir. Durumu araç kullanmaya uygun ise kendisi değil ise en fazla 3. dereceye kadar akrabası veya özel şoförü kullanabilir.
Bunun dışında yani % 90 ve üzeri haricinde raporu olanlar engelli ÖTV indiriminden kısmen yararlanabilirler.
Özel ilaveler yapılmış araç kullanacak olanlar H sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aracı sadece kendisi kullanmak zorundadır. Sol ayağı engelli olanlar B sınıfı ehliyet ile kısmen ÖTV indiriminden faydalanarak aldığı otomatik aracı hem kendi hem de akrabaları kullanabilir.
Araç Alımı İçin Rapor Oranı Kaç Olmalı
% 40 ve Üzeri Engelli Raporu ile Araç Satın Almak
Öncelikle kişilerin engellerine yönelik rapor almaları gerekmektedir. Ayrıca bu rapor üzerinde de engelli bireyin engelinin özel tasarlanmış araçları kullanmasında bir sakınca olmadığına dair bir ibare bulunması gerekir.
% 90 ve Üzeri Engelli Raporu ile Araç Satın Almak
% 90 ve üzerinde engele sahip olan bireyler engelleri el verdiği ölçüde araçları kendileri kullanabiliyorsa % 40 ve üzeri engele sahip bireyler ile aynı işlemler üzerinden araç satın alabilirler.
Özürlü Araç Alımı İçin Rapor Oranı Kaç Olmalı?
Kanun maddelerine göre engelli bireyler, araç alımlarında ÖTV olarak bilinen özel tüketim vergisinden muaf olmaktadırlar. Bunun oluşabilmesi için 2 farklı durumun gerçekleşmesi gerekir:
1-) Sakatlık Oranının % 90 ve Üzerinde Olması
% 90 ve üzerinde olan engeli bulunan bireyler, almış oldukları araçlarını kendi başlarına kullanamayacak durumda olduklarından ÖTV’den tamamen muaf tutulurlar.
Ancak, engeli olmasına rağmen aracı kendi kullanmak isteyen kişiler, alacakları aracı engeline göre düzenletmelidirler. Engelini belgeleten kişiler, ÖTV ödemeksizin araç sahibi olabilirler.
Ayrıca sakatlık oranını % 90 ve üzerinde olan kişiler üzerinden de araç alınması mümkündür. Bu şekilde alınan araçlardan da ÖTV alınmamaktadır. Bunun için engellinin yakını veya çalışanı olma koşulu bulunur.
2-) Sakatlık Oranının % 90’ın Altında Olması
Engel oranı % 90’ın altında olan kişiler alacakları otomobilde engellerine yönelik düzenleme yaparak ÖTV muafiyetinden yararlanabilirler. Engelli raporu ile satın alınan aracın bir başkası tarafından kullanılması durumunda da ÖTV’den muaf olunmamaktadır.
Bu haktan yararlanmak için ilgili engelli kişi hastaneden “H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır.” ibaresinin bulunduğu bir rapor almalıdır. Yalnızca sol bacaktan engeli bulunan engelliler ise “H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır.” ibareli rapor almalıdır.
ÖTV İndirimi İçin Engel Oranı Kaç Olmalıdır?
Engelli bireyler, engel oranı önemli olmaksızın bir araç aldıklarında ÖTV indirimi almaya hak kazanırlar.